zelf vloer leggen

Ga jij zelf aan de slag met een nieuwe vloer? Wij geven je groot gelijk. Een vloer leggen wordt namelijk steeds eenvoudiger: handige legsystemen maken het ook voor de beginnende doe-het-zelver absoluut haalbaar om zelf een vloer te plaatsen. Als je maar goed voorbereid aan de slag gaat! In dit artikel sommen we 5 belangrijke vragen voor je op, die goed zijn om jezelf te stellen voor je een vloer gaat leggen. Zo behoud je het overzicht in je klus en weet je exact waar je aan begint!

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Het begint natuurlijk bij de basis: welk type vloer ga je eigenlijk leggen? Je keuze stem je af op visuele voorkeuren, maar ook op de functionaliteit van de vloer. Komt hij bijvoorbeeld in een natte ruimte te liggen, zoals de badkamer of het toilet? Dan is het handig dat je nieuwe vloer waterbestendig is. En werk je in een gehorig appartement? Dan zijn de geluiddempende kwaliteiten van je vloer weer belangrijk.

In onderstaande overzicht hebben we de meest verkochte vloeren en hun belangrijkste kwaliteiten voor je op een rij gezet. Dit kan je helpen de vloer te kiezen die het beste bij jouw project past!

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Een nieuwe vloer leg je niet elke dag; we kunnen ons voorstellen dat je graag wat meer informatie wil om de juiste keuze te kunnen maken. Vraag gerust advies aan de specialisten van Onlinevloershop; zij zijn experts in het leggen van vloeren en kunnen je aan de hand van een paar simpele vragen naar de beste keuze begeleiden. En heb je jouw droomvloer gevonden? Dan kun je hem ook voordelig aanschaffen in hun overzichtelijke webshop!

2) Heb je een ondervloer nodig?

Afhankelijk van het type vloer dat je kiest en de ondergrond waar je hem op gaat leggen, kan het handig zijn om eerst een ondervloer te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er ook vloeren die een ingebouwde ondervloer hebben, en die dus rechtstreeks op je bestaande vloer gelegd kunnen worden. Goed om hier dus eerst onderzoek naar te doen!

Sommige vloeren hebben de egaliserende werking van een ondervloer nodig, andere hebben baat bij de geluiddemping en de warmte-isolatie die een ondervloer meebrengt. Verdiep je er dus goed in welke ondervloer het beste bij jouw vloer en bij jouw ondergrond past, en bekijk effect jij teweeg wil brengen.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Zowel voor je nieuwe vloer als voor een eventuele ondervloer geldt dat je van tevoren goed moet berekenen hoeveel materiaal je ervan nodig hebt. Je wil immers niet halverwege je klus zonder materialen komen te zitten, en ook niet veel te veel bestellen!

Meet het totale oppervlak van de vloer op en bereken het aantal vierkante meters door de lengte en de breedte van de vloer met elkaar te vermenigvuldigen. Dit getal deel je weer door de pakinhoud van jouw vloer of ondervloer, dan weet je hoeveel te precies nodig hebt. Tel voor de zekerheid altijd 5% snijverlies op bij het totaal van je vloer.

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Voordat je aan de slag gaat met je vloer, is het slim om de juiste tools klaar te hebben liggen. Zo gaat het leggen een stuk vlotter en leg je jouw vloer mooi strak! Breng afstandhouders aan langs de randen van je vloer, zorg dat vloerdelen op maat kan maken (informeer welk type zaag of mes bij jouw vloer past), bescherm je knieën met een schuimkussen of kniebeschermers, en zorg bij het leggen van een harde vloer dat je vloerdelen perfect op elkaar aansluiten met behulp van een hamer, trekijzer en stootblok. Met de juiste hulpmiddelen wordt jouw vloer leggen een eitje!

  • Wigjes of andere afstandhouders
  • Kniebescherming
  • Een passende zaag
  • Hamer
  • Trekijzer
  • Stootblok

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Ligt je vloer erin en ben je helemaal tevreden met het resultaat? De kers op de taart komt natuurlijk pas als je hem helemaal mooi afgewerkt hebt. Denk daarbij aan het gebruik van plinten, rozetten rondom eventuele verwarmingsbuizen en overgangsprofielen tussen delen van de vloer die in hoogte verschillen.

Met name plinten maken visueel het verschil: kies voor een hoge plint of een platliggende plakplint en stem de kleur van je plint af op je vloer of de aangrenzende muur. Zo maak je de overgang tussen vloer en muur zo subtiel mogelijk! Een hoge plint biedt je bovendien de mogelijkheid om lelijke kabels netjes weg te werken.

Blijf je met andere vragen achter?

Heb je nog een prangende vraag die je tegenhoudt om zelf je vloer te leggen? De specialisten van Onlinevloershop helpen je graag op weg. Leg je vraag gerust voor aan één van hun medewerkers, dan helpen ze je vrijblijvend aan de beste oplossing! Je staat er zeker niet alleen voor bij het leggen van je vloer.

5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen