gezond gras

Een prachtig gazon is een aanwinst voor ieder huis. Lekker spelen, recreëren en genieten: het is allemaal mogelijk op jullie mooie grasmat. En het geeft je tuin een fijne, groene aanblik! Gezond gras krijg je echter niet zomaar: daar moet je van tijd tot tijd wel wat werk in steken. Een dor gazon vol onkruid wordt niemand natuurlijk blij van! Welke stappen mag je zeker niet overslaan als je jouw gras fris en gezond wilt houden? Ontdek het in deze blog!

1) Regelmatig maaien

Het eerste onderdeel van je grasonderhoud is een inkoppertje: maaien, maaien en nog eens maaien. Een goede elektrische grasmaaier die het gemaaide gras ook voor je opvangt, maak dit klusje een stuk eenvoudiger voor je. Een gemaaid gazon ziet er niet alleen een stuk netter uit, het zorgt er ook voor dat zon en zuurstof je grasplanten beter kunnen bereiken. En dat is weer superbelangrijk voor de gezondheid van je plantjes! Wanneer moet je grasmaaien, en hoe vaak?

  • Maaiseizoen: maart t/m oktober
  • Frequentie: 1x per week (1x per 2 weken in het vroege voorjaar)

2) Bemesten

In principe haalt je gras alle voedingsstoffen die het nodig heeft uit de lucht en uit de grond. Zonlicht en zuurstof uit de lucht laten je plantjes groeien, maar ook stoffen en mineralen uit de bodem zijn belangrijk voor gezonde grasplanten. Soms kan de bodem je gras echter niet voorzien in alles wat het nodig heeft, en doe je er goed aan om bij te mesten. Het kan zeker geen kwaad, en je grasmat gaat er weer van stralen!

Door 3x per jaar te bemesten, geef je jouw gazon precies wat het nodig heeft. Wij raden om op deze momenten in het jaar je grasmat te bemesten:

  • Voorjaar (maart / april)
  • Zomer (juni / juli)
  • Najaar (oktober / november)

3) Verticuteren of beluchten

Als mossen of oude grasresten de bovenlaag van je grond gaan overnemen, kan dat een viltlaag vormen, die je grasplanten langzaamaan verstikt. Niet bevorderlijk voor de uitstraling van je gazon! Je gras beluchten of verticuteren zorgt ervoor dat die viltlaag doorbroken wordt, en dat er weer frisse lucht bij de wortels van je grasplanten kan.

Vertoont je grond weinig tot geen mos, dan is beluchten genoeg: zijn er echter mossige plekken te zien, dan is verticuteren een beter idee. Het verschil is dat je bij beluchten de viltlaag alleen doorprikt, en bij verticuteren de hele viltlaag verwijdert. Verticuteren is dus ook een intensiever klusje dan beluchten.

  • Verticuteren: als je naast de viltlaag ook mossen in je gras wil aanpakken
  • Beluchten: als er geen mos in je gras zit

4) Sproeien

Een volwassen grasplant heeft voldoende water nodig. Net zoals iedere andere plant! Als er in de zomermaanden niet voldoende water uit de lucht valt, of het hete weer je gras volledig uitdroogt, is het slim om van tijd tot tijd je gazon te besproeien. Je gras moet bij gematigd weer iedere week een flinke plens water toegediend krijgen: ofwel door regen, ofwel door een sproeibeurt. Niet goed voor het milieu, zeg je? Plaats dan een regenton en gebruik zelf opgevangen water om mee te sproeien. Je gras zal je dankbaar zijn.

Is je gazon niet meer te redden?

Kijk je tegen een dorre vlakte aan, waar weinig groens meer in te bekennen is? Soms probeer je tegen beter weten in je gazon nog te redden, terwijl je stiekem wel weet dat het een verloren zaak is. Is je gras echt op sterven na dood? Bespaar je dan een boel tijd, geld en frustratie, en investeer in een nieuwe grasmat. Je gras onderhouden is een stuk makkelijker met gezonde grasplanten.

Een nieuwe grasmat leggen hoeft bovendien helemaal niet een omvangrijk, duur project te zijn: dat bewijzen ze bij Topgazon. Met hun graszoden leg je eenvoudig een nieuwe grasmat aan, waar je met minimaal onderhoud weer jaren van kunt genieten!

Hoe houd je jouw grasmat groen en gezond?