Wat is nu het belangrijkste in een organisatie? Hier zijn de meningen flink over verdeeld, maar ik zou zeggen: tevreden medewerkers. Het zijn tenslotte wel de medewerkers die het werk moeten verrichten.

Belang van tevreden werknemers

1 tevreden werknemer telt haast voor 2. Dit komt doordat een tevreden werknemer meer betrokken is bij het bedrijf. Hierdoor zijn ze een stuk productiever. Tevreden werknemers maken namelijk beter gebruik van de tijd en middelen die ze toegewezen krijgen. Daarnaast zijn tevreden werknemers meer bereid tot overwerken en om voor iemand anders te werken, die bijvoorbeeld ziek is. Over ziekte gesproken, wist je dat het ziekteverzuim ook een stuk lager is bij tevreden werknemers?

  • Meer betrokkenheid
  • Productieve werknemers
  • Verhoogde bereidheid
  • Lager ziekteverzuim

Tips om je werknemers tevreden te houden

Het belang van tevreden werknemers is dus groot, maar hoe krijg je nu tevreden werknemers? En hoe zorg je ervoor dat ze tevreden blijven? Je hebt verschillende manieren om je medewerkers tevreden te houden. Sommige dingen zijn makkelijk te doen en sommige zijn moeilijker, maar ze dragen allemaal bij aan de tevredenheid van medewerkers.

Geef complimenten

Levert iemand goed werk? Geef diegene dan een complimentje. Met een complimentje op zijn tijd hou je je werknemers namelijk tevreden. Geef maar toe, vind je het zelf ook niet fijn om af en toe een complimentje te krijgen? Een complimentje geven is helemaal niet moeilijk. Een simpele: “dankjewel voor je werk” of “goed werk geleverd” is vaak al genoeg.

Creëer een cultuur waarin fouten maken niet erg is

Elke werkgever wil natuurlijk dat een medewerker zijn of haar werk goed doet, maar fouten maken is menselijk. Het is juist de kunst om een cultuur te creëren waarin medewerkers niet bang zijn om fouten te maken. Hierdoor voelen werknemers zich meer op hun gemak en het draagt ook nog eens bij aan de creativiteit van de medewerkers.

Betrek medewerkers bij beslissingen

Probeer medewerkers te betrekken bij beslissingen (tot hoe ver dit mogelijk is). Als een medewerker namelijk betrokken wordt bij een beslissingen, laat je zien dat hun mening er ook echt toe doet. Daarnaast zullen medewerkers een verandering of iets dergelijks sneller accepteren.

Creëer een fijne werkplek

Niemand houdt ervan om in slechte omstandigheden te werken. Als dit wel gebeurt kunnen er eenvoudig en snel frustraties ontstaan. Dit is een van de laatste dingen die je als werkgever wilt. Zorg daarom voor een fijne werkplek. Dit kun je al op heel simpele manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan een fijn bureau, goed internet, lekkere koffie en nog veel meer.

Wees een leider en geen baas

Probeer je niet alleen maar op te stellen als baas. Dus niet alleen maar delegeren en bekritiseren. Nee, probeer je in te leven in je werknemers, wat zou jij fijn vinden? Probeer ze te motiveren en te coachen en help je werknemers als ze tegen problemen aanlopen.

Personeelsuitjes

Misschien cliché, maar niet geheel onbelangrijk. Met personeelsuitjes kun je namelijk de algemene werksfeer in je bedrijf verbeteren. Het is ook een manier van teambuilding. Dus zorg voor leuke personeelsuitjes waar nog lang over gepraat wordt.

Kerstpakketten

Deze tip is misschien ook een beetje cliché, maar zeker niet onbelangrijk. In Nederland worden kerstpakketten al bijna als standaard gezien. Dus krijgt een medewerker geen kerstpakket? Dan heb je direct al een minpuntje. Zorg dus ook voor leuke kerstpakketten.

Ga aan de slag

Er zijn natuurlijk veel meer dingen die je kunt doen om medewerkers tevreden te stellen, maar deze tips kunnen je daar zeker bij helpen. Dus ga snel aan de slag om je werknemers tevreden te stellen/houden, want je weet wat ze zeggen: 1 tevreden medewerker telt voor 2?

Tevreden werknemers